Blokkade SI-gewricht: de oorzaak van lage rugklachten

Een blokkade van het SI-gewricht wordt vaak aangewezen als oorzaak van lage rugklachten. Deze klachten kunnen zich voordoen in de vorm van pijnen, zeurende steken of andere vorm van last door blokkades van het SI-gewricht. Een blokkade kan daarnaast niet alleen voor last aan de (onder)rug zorgen, maar tevens pijn in de benen en zelfs de voeten creƫren. Het probleem moet dan ook worden opgelost: maar hoe? Er zijn een aantal behandelingen die effectief kunnen zijn bij het probleem van een blokkade. Daarnaast bestaan er oefeningen, die thuis kunnen worden uitgevoerd en de pijn en andere last mogelijk kunnen verlichten. Echter, wanneer een blokkade dermate ernstig is en/of voor zulke hevige pijnen zorgt, kunnen problemen aan het SI-gewricht worden aangepakt middels een behandeling in het ziekenhuis.

Hoe kan een blokkade ontstaan?

Het kan meerdere oorzaken hebben. Een probleem in het SI-gewricht is in veel gevallen het gevolg van een verkeerde houding, overbelasting, een slechte gezondheid of een teveel aan stress. Met name overbelasting wordt veelvuldig genoemd als reden voor een blokkade van het gewricht, waarbij overbelasting van de heup en onderrug het meest voorkomt. Ook het maken van een verkeerde beweging, bijvoorbeeld door iets tillen met een ‘foute’ houding of het zetten van een misstap – bijvoorbeeld onverwachts in een kuil of van een trede – kan zorgen voor het ontstaan van een blokkade.

Zoals uit de tekst is op te maken is het niet altijd te voorkomen. Een ‘simpel’ voetbalspel of het optillen van een kindje kan al voldoende zijn voor klachten aan het gewricht. Daarom is het belangrijk jezelf niets te verwijten en te ontzeggen: wel is het zeer aan te raden te blijven bewegen, te genieten van gezond eten en jezelf te verzekeren van een zo hoog mogelijke weerstand. Letten op de lichaamshouding kan tevens goed zijn, wanneer een blokkade wordt gevreesd of wil worden voorkomen. Is een blokkade van het SI-gewricht onverhoopt ontstaan? Lees in de volgende alinea meer over het verhelpen van een blokkade.

Hoe te verhelpen?

Wanneer er een zogenaamd probleem ontstaat in het lichaam, is het nodig ervoor te zorgen dat de specifieke plaats zich weer vrij, probleem- en pijnloos kan bewegen. Voorafgaand aan een gepaste behandeling bij een blokkade van het SI-gewricht, is het noodzaak om te kijken naar de mogelijke oorzaak van het probleem. Is deze gevonden, dan kan een SI-gewricht behandeling worden opgesteld, waarbij het verhelpen van het probleem voorop staat. Dit kan in de vorm van oefeningen, maar ook een behandeling in het ziekenhuis, waarbij het gewricht kan worden ‘teruggezet’, kan een oplossing zijn. Een veel geopperde behandeling van het SI-gewricht is therapie, begeleid door een gespecialiseerd fysiotherapeut. Deze kent veel manieren om de pijn te verlichten en in het beste geval het probleem te verhelpen.