Lage rugpijn, klachten aan de onderrug: probleem met het SI gewricht

Wanneer u last heeft van lage rugpijn, klachten aan de onderrug of andere storingen binnen dit gebied, kan het goed zijn rekening te houden met een overbelast SI-gewricht. Lage rugpijn komt vaak voort uit overbelasting en/of onverwachte (draai)bewegingen, waardoor de rugspieren kunnen verrekken. Ook is er vaak sprake van een storing binnen het bekken of het SI-gewricht. Het SI-gewricht heeft een belangrijke functie en bevindt zich tussen de uiteinden van de wervelkolom – ook wel het heiligbeen genoemd – en de zogenaamde darmbeenderen van het bekken.

Het SI-gewricht zorgt ervoor dat de belasting tussen het boven- en onderlichaam in evenwicht blijft. Maar wanneer dit gewricht langdurig of op een intensieve wijze wordt belast, kan dit zorgen voor rugpijn en andere klachten. Daarnaast kan het ook ontstaan door een verkeerde houding, slecht zittende schoenen of overgewicht. Eigenlijk heeft het altijd een oorzaak en wanneer u last heeft van rugpijn, is het noodzaak deze oorzaak te vinden. Bepaalde oefeningen kunnen u in deze helpen van deze pijn af te komen, waardoor u snel weer soepel, moeite- en pijnloos kunt bewegen.

Wat zijn de gevolgen en risico’s van lage rugpijn?

De klachten betreffende lage rugpijn kunnen ontstaan door een verschuiving binnen de gewrichten. Dit kan ervoor zorgen dat de pezen en banden, welke het gewricht op zijn plaats houden, onder druk komen te staan. Daarnaast is het mogelijk dat omringende zenuwen in een verdrukking terecht komen, waardoor pijnsignalen worden afgegeven. Er onstaat dan een lage rugpijn. De verschuivingen kunnen niet alleen zorgen voor deze specifieke vorm van rugpijn, welke veelal aan één zijde van de rug wordt ervaren, maar ook voor een zeurende pijn welke kan uitstralen naar de bovenbeen en/of de knie. Ook liespijn en hoofdpijnklachten kunnen voortkomen uit de rug. Het is dus belangrijk de pijnplek consequent en effectief te behandelen, zodat deze geen andere klachten en schade brengt.

Heb ik een blokkade binnen het SI-gewricht?

Wanneer u last heeft van lage rugpijn, kan het goed zijn een diagnose te laten stellen door uw huisarts. De diagnose van een blokkade binnen het SI-gewricht is lastig te stellen. De huisarts zou kunnen kijken naar de stand van uw rug en lichaam; wanneer de bekken scheef staan, zou er mogelijk een probleem kunnen zijn binnen het SI-gewricht. De oorzaak is echter in veel gevallen niet gemakkelijk vast te stellen. Leefwijze, leefstijl, externe en interne factoren spelen allemaal mee in het vaststellen van de oorzaak van lage rugpijn. Raadpleeg uw huisarts bij vragen over uw persoonlijke situatie.

Wat kunt u zelf allemaal doen? Er zijn een aantal geschikte oefeningen, welke de klachten betreffende lage rugpijn kunnen verminderen of in het beste geval zelfs doen verdwijnen. Daarnaast is het goed om goed passende schoenen te dragen, over- en onderbelasting te voorkomen en alvorens het uitvoeren van oefeningen altijd een warming up te doen. Lage rugpijn is in veel gevallen goed te behandelen of in ieder geval in zekere mate te verminderen. Raadpleeg bij twijfels en vragen uw huisarts. Hij of zij kan u meer vertellen en een mogelijke behandelmethode opperen.