Pijn in heup: Een probleem met het SI gewricht?

Pijn in heup kan vaak een gevolg zijn van een ontsteking aan het SI gewricht of een verkeerde beweging waarbij een verrekking aan dit gewricht ontstaan is. We bekijken hieronder alle mogelijke oorzaken van pijn in de heup, in het bijzonder als die pijn iets met  het SI gewricht te maken heeft, ook bekijken we wat de mogelijke behandelingen zijn en hoe je zelf aan preventie kan doen.

Pijn in heup: mogelijke oorzaken

Pijn in de heup kan komen vanuit het SI gewricht of van de omliggende ligamenten en zenuwen. De beenderen in ons lichaam worden met mekaar verbonden door deze ligamenten. Als die door een verkeerde beweging verrekken dan voelt dit uiteraard heel pijnlijk aan en zal je even rust moeten houden om de ligamenten de kans te geven zich te herstellen. Maar omdat het SI gewricht zoveel zenuwverbindingen heeft die pijnsignalen naar de hersenen kunnen sturen zijn er veel mogelijke oorzaken voor pijn in de heup.

Zo kan een ontsteking aan het SI gewricht, botontkalking bij oudere mensen, een blessure (veelvoorkomend bij sporters) of een zwangerschap ook aanleiding geven tot pijn in de heup. Als je last hebt van zwakkere spieren of een zwakke rug dan heb je ook meer kans op pijn in de heup omdat je dan het SI gewricht zwaarder zal belasten.

Pijn in de heup: Hoe krijg je een goede diagnose?

Als je naar een arts gaat met dit soort klachten dan zal deze je symptomen grondig overlopen in een gesprek en ook kijken naar je medische voorgeschiedenis. Daarna zal hij of zij een medisch onderzoek uitvoeren met verschillende tests. Dit kan een CT scan of een radiografie van het SI gewricht zijn maar het kan ook dat er een medicijn wordt ingespoten om te kijken welke zenuwen er juist pijnsignalen uitsturen.

Behandeling van pijn in de heup en problemen met het SI gewricht

Bijna elke behandeling van heupproblemen zal voor een deel bestaan uit rusten. Rust is de beste manier om te herstellen van een ontsteking of verrekking. Verder kan je arts medicatie aanbevelen om de pijn in de heup te verlichten met pijnstillers of ontstekingsremmers al dan niet op voorschrift. Ook injecties met steroïden in het SI gewricht zijn een optie.

Als dat niet voldoende is zal er daarbij vaak nog een bewegingstherapie voorgesteld worden. Dit wil zeggen dat je naar de kinesitherapeut gaat die samen met jou oefeningen zal doen om de spieren te laten strekken en ontspannen: de spieren in de lagere rug of de ondersteunende spieren. Je kinesist kan je echter ook oefeningen laten doen om de bewegingen van het SI gewricht soepeler te maken.

Wil je in de toekomst pijn in de heup of aan het SI gewricht voorkomen? Dan is regelmatige lichaamsbeweging, een goede lichaamshouding en een juiste techniek bij het heffen, doorbuigen en sporten erg belangrijk. Als je twijfelt of je dit soort bewegingen juist doet vraag je best raad aan je kinesitherapeut.